Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2022-09-05 13:29:55

Kimya sektörünün ihracatı Ağustos ayında yüzde 44 arttı

Kimya sektörü ağustos ayında 2,95 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Ağustos ayı ile birlikte üst üste altıncı kez ihracat lideri olan kimya sektörü, ilk sekiz aylık dönemde gerçekleştirdiği 22,6 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 42 büyüdü.

Kimya sektörünün ağustos ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, “Ülkemiz ilk çeyrekten sonra ikinci çeyrekte de yüzde 7,6 ile güçlü büyümesini sürdürdü. Net ihracatın büyümeye katkısı bu dönemde 2,7 puan oldu. Kimya sektörümüz de ihracat lideri olarak büyümeye en fazla katkıyı sağlayan sektörlerin başında geliyor. Sektörümüz ağustos ayında 2,95 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. İlk sekiz aylık dönemde gerçekleştirdiğimiz ihracat yüzde 42 artışla 22,6 milyar doları aştı. Yılın başında 28 milyar dolar hedefimizi 30 milyar dolar olarak revize etmiştik. Bu şekilde devam edersek bu rakamı da aşacağımıza inanıyoruz. Tabi diğer yandan enerji maliyetleri, arz sıkıntıları, emtia fiyatları ve kur oynaklıkları başta olmak üzere finansal ve tedarik problemlerimiz de bulunuyor. Ayrıca en çok ihracat yaptığımız Avrupa Birliği’nde yaşanacak enerji ve ekonomi krizi özellikle son çeyrek ve gelecek yılın ilk çeyreğinde bizim için risk oluşturuyor. Dolayısıyla yüksek katma değer sağlayacak kimya sektörümüze yatırımların hızla hayata geçirilmesi ve firmalarımızın ölçek büyütmesi büyük önem arz ediyor” dedi.

İtalya, Ağustos ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Ağustos ayında İtalya’yı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Rusya, ABD, Hollanda, Güney Afrika, Irak, Romanya, Almanya, İspanya ve İngiltere oldu. Ağustos ayında ilk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 1.284 ile Güney Afrika’da oldu.

Ağustos ayında İtalya’ya yapılan kimya ihracatı 201 milyon 23 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl aynı döneme kıyasla yüzde 195,11 arttı. Ağustos ayında İtalya’ya en çok ihraç edilen ilk beş ürün grubu sırasıyla “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “gübreler”, “organik kimyasallar” ve “anorganik kimyasallar” oldu.  

2022 yılı Ocak-Ağustos döneminde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, İtalya, ABD, Romanya, Güney Afrika, Almanya, Lübnan, İspanya, Irak ve Rusya olarak ilk onda yer aldı.

Ağustos ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 870 milyon 581 bin dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 819 milyon 769 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 308 milyon 714 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. ‘Anorganik kimyasallar’ı takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘gübreler’, ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’ ve ‘organik kimyasallar’ oldu. 

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 akdeniznews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.