Piramit Menkul Değerler, haftalık değerlendirmelerde bulundu. Değerlendirme şöyle:
"Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
07 Temmuz 2025 Pazartesi Hazine Nakit Gerçekleşmeleri (Haziran) Euro Bölgesi; Perakende Satışlar (Mayıs)
08 Temmuz 2025 Salı Türkiye; İSO İhracat İklimi Endeksi (Haziran)
09 Temmuz 2025 Çarşamba Çin; TÜFE/ÜFE (Haziran) ABD; Fed Toplantı Tutanakları
10 Temmuz 2025 Perşembe Türkiye; Sanayi Üretimi (Mayıs) Japonya; ÜFE (Haziran) Almanya; TÜFE (Haziran-Nihai)
11 Temmuz 2025 Cuma Türkiye; Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Mayıs), Perakende Satışlar (Mayıs)
- Küresel piyasalarda bu hafta da sakin bir veri akışı olacak. ABD’de Fed’in son para politikası toplantısının tutanakları, Euro Bölgesi’nde perakende satışlar, Almanya, Çin ve Japonya’nın enflasyon verileri hafta boyunca açıklanacak veriler arasında öne çıkıyor.
Fed FOMC toplantı tutanakları
ABD’de çarşamba günü Fed’in 17-18 Haziran tarihli son para politikası toplantısına ilişkin tutanaklar yayımlanacak. Toplantıda, federal fonlama faizi %4,25-4,5 aralığında tutulurken makro ekonomik projeksiyonların güncellendiği toplantıda bu yılın ilerleyen dönemlerinde iki indirime daha gidebileceği yönündeki projeksiyon da korundu.
Kararın ardından gerçekleştirilen basın toplantısında, Trump yönetiminin gümrük tarifeleri nedeniyle “anlamlı bir enflasyon” beklediğini belirten Başkan Powell, sonrasında katıldığı çeşitli platformlarda da enflasyon beklentilerini sık sık dile getirdi. Powell, tarifeler olmasaydı son enflasyon verilerinin olumlu bir şekilde düşük olması nedeniyle faiz indirimlerinin aslında yerinde olabileceğini de söyledi.
Güncellenen projeksiyonlara göre Fed yetkilileri 2026 ve 2027 yıllarında daha önce tahmin edilenden daha az faiz indirimi olacağını öngörüyor. Yetkililer, büyüme tahminlerini düşürdü ve enflasyon tahminlerini yükseltti. 2025 yılında büyüme tahmini %1,7’den %1,4’e gerilerken işsizlik tahmini %4,4'ten %4,5'e, PCE enflasyon tahmini %2,7'den %3,0'e ve Fed’in yakından izlediği çekirdek PCE enflasyon tahmini %2,8’ten %3,1’e yükseldi.
Euro Bölgesi’nde perakende satışlar (Mayıs)
Haftanın ilk işlem gününde Euro Bölgesi’nin mayıs ayı perakende satışlar verileri takip edilecek. Perakende satışlar nisanda aylık %0,1, yıllık %2,3 artmıştı; mayısta aylık %0,8 azalması beklenmektedir. Euro Bölgesi’nde perakende satışlar Ağustos 2024’ten beri her ay yıllık bazda artış kaydetmektedir.
Almanya TÜFE verileri (Haziran-nihai)
Almanya’da perşembe günü haziran ayının TÜFE verileri açıklanacak. Haziran sonunda yayımlanan öncü verilere göre Almanya’da tüketici fiyatları haziranda aylık bazda değişmezken yıllık %2,0 arttı; nihai verilerde değişiklik beklenmemektedir. Mayısta, aylık %0,1, yıllık %2,1 artmıştı.
Çin TÜFE/ÜFE verileri (Haziran)
Çin’de çarşamba günü erken saatlerde haziran ayı TÜFE/ÜFE rakamları takip edilecek. Mayısta, TÜFE aylık bazda %0,2, yıllık %0,1 gerilemişti; haziranda yıllık %0,1 düşüş beklenmektedir. Üretici fiyatları tarafında, mayısta, yıllık %3,3 düşüş oldu; haziranda %3,2 düşüş beklenmektedir.
Japonya ÜFE verisi (Haziran)
Japonya’da perşembe günü haziran ayı ÜFE verileri açıklanacak. Japonya’da üretici fiyatları mayısta aylık %0,2 azalırken yıllık 3,2 artmıştı; haziranda aylık %0,2 azalış, yıllık %2,9 artış olması beklenmektedir.
- Yurt içinde, enflasyon, imalat PMI, işsizlik ve dış ticaret verilerinin takip edildiği haftanın ardından piyasayı sakin bir hafta bekliyor.
Sanayi üretimi ve perakende satışlar (Mayıs)
Perşembe ve cuma günleri açıklanacak sanayi üretimi ve perakende satışlar verileri yurt içinde haftanın en önemli verileri olacak.
TÜİK verilerine göre sanayi üretimi nisanda bir önceki aya göre %3,1 azalırken bir önceki yılın aynı ayına göre %3,3 artmıştı. Perakende satışlar ise aynı dönemde aylık %2,8, yıllık %11,5 arttı.
Ödemeler Dengesi İstatistikleri (Mayıs)
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) haftanın son işlem günü mayıs ayı Ödemeler Dengesi istatistiklerini yayımlayacak. Nisan ayında cari işlemler hesabı 7,86mlr USD açık kaydetmişti. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 1,94mlr USD açık verdi. Yıllıklandırılmış verilere göre cari açık nisanda yaklaşık 15,82mlr USD olurken ocak-nisan döneminde 20,30mlr USD oldu.
ForInvest Haber’in anketine göre piyasanın mayıs ayı için medyan tahmini 825mn USD cari açık oluşacağı yönünde oldu. 2025 yıl sonu medyan tahmini 19,75mlr USD açık seviyesine yükseldi.
İSO İhracat İklimi Endeksi (Haziran)
Yurt içinde salı günü İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) haziran ayı Türkiye İhracat İklimi Endeksi takip edilecek.
Ulusal PMI anketlerindeki PMI üretim endekslerinin bir araya getirilerek ağırlıklandırılmasıyla hesaplanan endeks, mayısta 50,8’den 51,0’e yükselerek ihracat ikliminde iyileşme eğiliminin 17. aya taşındığını işaret etmişti. İSO’nun raporuna göre mayıs verileri imalat sanayi ihracatçılarının talep koşullarında ılımlı iyileşmenin sürdüğünü işaret etti.
Hazine Nakit Gerçekleşmeleri (Haziran)
Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) haftanın ilk işlem günü haziran Hazine Nakit Gerçekleşmelerini yayımlayacak. Mayısta, Hazine nakit dengesi 247,13mlr TL, faiz dışı denge 348,59mlr TL fazla vermişti. Ocak-mayıs döneminde ise Hazine nakit dengesi 838,07mlr TL, faiz dışı denge 63,03mlr TL açık verdi."
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 akdeniznews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.