Uzmanlar, bebeklerin diş bakımına dişlerin sürmeye başladığı dönemde başlanması gerektiğini vurguladı. Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, süt dişlerinin çabuk çürümesinin daimi dişler için de risk oluşturabileceğini belirtti.
Henüz dişleri sürmemiş bebeklerin beslenmeden sonra temiz bir bez ile ağızının silinmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “Bu sayede gıda artıkları ortamdan uzaklaştırılacaktır. Bu uygulama, diş eti enfeksiyonlarının önlenmesi ve zararlı bakterilerinin ağıza yerleşmesinin önlenmesi açısından yararlı olacaktır. Bebeklerde diş bakımı ise dişler sürerken başlamalı. Parmak fırçalar ya da bebekler için üretilen diş fırçaları ile dişlerin temizlenmesi çürüklerin önlenmesinde etkili oluyor.” dedi.
Süt dişleri çabuk çürüyorsa çürüğe yatkın bir ağız ortamının varlığının söz konusu olduğunu dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, şöyle devam etti:
“Bu durumda önlem alınmazsa daimi dişler de çürüme riski ile karşı karşıyadır. Çürük süt dişleri daimi dişlerin diziliş sırasının da bozulmasına yol açabilir. Yer darlığı gelişmesine sebebiyet verip, çapraşıklıklara yol açabilir. İyi bakılmayan süt dişleri kalıcı dişlerde problemleri garantiliyor diyemeyiz ancak daimi dişlerde problemler oluşma ihtimalini çok arttırıyor diyebiliriz.”
1,5-2 yaşına kadar macunsuz diş fırçalama yapılabilir
Her beslenmeden sonra ve uyumadan önce dişlerin fırçalanması gerektiğini de kaydeden Koçan, “1,5-2 yaşına kadar macunsuz fırçalama yapılabilir. Bebek yatırılarak ya da anne-babanın kucağında tutularak fırçalama yapılabilir.” ifadesini kullandı.
6 ayda bir diş hekimi muayenesi öneriliyor
Dr. Koçan, çocukluk döneminin alışkanlık kazanmanın daha kolay olduğu bir dönem olduğunu belirterek, diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması için ebeveynlere çocuklarını teşvik etmelerini önerdi.
Diş problemlerini küçükken velilerin fark etmesinin zorluğuna işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nezahat Koçan, “Bu nedenle sorunlar büyümeden ve daha basit tedavilerle çözebilmek için 6 ayda bir diş hekimi muayenesi önermekteyiz.” dedi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2024 akdeniznews.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.